Skorupka to nie śmieć

Każdego roku świat produkuje niewiarygodną wręcz ilość śmieci. Na głowę statystycznego Polaka przypada ok. 315 kg odpadów. Niestety dotąd nie byliśmy krajem, w którym większość z nich była ponownie wykorzystywana. Jak będzie po zmianach wprowadzonych z początkiem tego miesiąca, zobaczymy. Bez skrupułów wyrzucamy to, co już  się nie przyda, ale i cenne produkty, których dobroczynnego działania nie jesteśmy świadomi. Jednym z nich są będące bogatym źródłem wapnia (ok. 95 % ich składu stanowi węglan wapnia), skorupki jajek. Dzięki dużej zawartości selenu, miedzi, cynku i strontu są one doskonałym dodatkiem do diety mającym zbawienny wpływ na cały układ kostny człowieka.

 

Przed zastosowaniem, skorupkę należy przez 5 minut moczyć we wrzątku. Następnie osuszyć, i przy pomocy np. blendera rozdrobnić na proszek. Później pozostaje już tylko dodawanie tego wyjątkowego specjału do potraw. Przygotowanie go nie wymaga wiele czasu a tym bardziej wysiłku. Zatem co stoi na przeszkodzie, aby codziennie zasilać swój organizm dodatkową porcją minerałów? To proste i naprawdę nic nas nie kosztuje, a wszystko co trzeba zrobić, to sprawić, by takie działanie weszło w nawyk.

Z życzeniami mocnego stelażu bez względu na wiek, Dorota A. Madejska

2 myśli na “Skorupka to nie śmieć”

  1. Przy następnym pieczeniu ciasta spróbuję wytworzyć skorupkowy proszek dla zdrowych kości. Dziękuję za tę informację.

Skomentuj Anna Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *