Skorupka to nie śmieć

Każdego roku świat produkuje niewiarygodną wręcz ilość śmieci. Na głowę statystycznego Polaka przypada ok. 315 kg odpadów. Niestety dotąd nie byliśmy krajem, w którym większość z nich była ponownie wykorzystywana. Jak będzie po zmianach wprowadzonych z początkiem tego miesiąca, zobaczymy. Bez skrupułów wyrzucamy to, co już  się nie przyda, ale i cenne produkty, których dobroczynnego działania nie jesteśmy świadomi. Jednym z nich są będące bogatym źródłem wapnia (ok. 95 % ich składu stanowi węglan wapnia), skorupki jajek. Dzięki dużej zawartości selenu, miedzi, cynku i strontu są one doskonałym dodatkiem do diety mającym zbawienny wpływ na cały układ kostny człowieka.

 

Przed zastosowaniem, skorupkę należy przez 5 minut moczyć we wrzątku. Następnie osuszyć, i przy pomocy np. blendera rozdrobnić na proszek. Później pozostaje już tylko dodawanie tego wyjątkowego specjału do potraw. Przygotowanie go nie wymaga wiele czasu a tym bardziej wysiłku. Zatem co stoi na przeszkodzie, aby codziennie zasilać swój organizm dodatkową porcją minerałów? To proste i naprawdę nic nas nie kosztuje, a wszystko co trzeba zrobić, to sprawić, by takie działanie weszło w nawyk.

Z życzeniami mocnego stelażu bez względu na wiek, Dorota A. Madejska

2 myśli na “Skorupka to nie śmieć”

  1. Przy następnym pieczeniu ciasta spróbuję wytworzyć skorupkowy proszek dla zdrowych kości. Dziękuję za tę informację.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *