Łatwiejsze oddychanie z Omega-3

  • by

Jednym z czynników inicjujących astmę jest oczywiście żywienie. W badaniach przeprowadzonych zarówno na astmatykach palących, jak i tych, którzy od papierosów stronią, zauważono, że im mniejszy poziom kwasów tłuszczowych w ich diecie, tym przebieg choroby jest cięższy.

Europejscy eksperci w dziedzinie astmy  uważają, że poprzez zwiększenie ilości kwasów tłuszczowych Omega – 3 można zredukować:

 –  liczbę chorób dróg oddechowych,

–   rozmiar ich przebiegu,

–   intensywność napadów astmy,

 a także ilość spowodowanych nią zgonów.

Ponadto, pożywienie bogatsze w kwasy tłuszczowe Omega-3 pozwala zmniejszyć ilość zażywanych leków. Kwasy wchodzące w skład Omega – 3 poprawiają nie tylko samopoczucie w przypadku lżejszych przypadłości związanych z drogami oddechowymi, ale wykazują swoje bardzo pozytywne działanie na pacjentów na oddziałach intensywnej terapii (źródło: Critical Care Medicine z listopada 1999 r.)

 Jedno jest pewne. Z Omega – 3 oddycha się lżej.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *